Zvezdan Martič
multimedijalec

Kariera

Scan1
Na barikadah na Vrhniki med vojno za Slovenijo

Začetki medijskega dela segajo v študentske čase, ko sem na TV Ljubljana, kasneje TV Slovenija, delal v Dnevno informativnem programu kot novinar in voditelj različnih dnevno informativnih in aktualnih oddaj (Obzornik, Dnevnik, Tednik, Studio city…).

Scan10003
Z orlom med Kazaki

Po diplomi (uni.dipl.ing. elektrotehnike) sem se specializiral za pokrivanje računalništva, znanosti in tehnologij in kasneje več let delal v Izobraževalnem programu kot novinar, voditelj, scenarist, producent, avtor formatov oddaj in urednik (R&R, Šola računalništva, Resnična resničnost…). Ob tem sem ves čas ustvarjal tudi dokumentarno potopisne oddaje (Od Indijancev do BoeingaZgodbe iz Amerike, Zgodbe iz Avstralije, Za devetimi gorami).

Leta 2001 sem s sodelavci začel postavljati Multimedijski center RTV Slovenija in ga vodil do januarja 2010. MMC je bil v tem obdobju po inovativnosti med vodilnimi v Evropi, jaz pa sem bil zelo aktiven tudi v mednarodnih vodah. Več let sem bil član in podpredsednik OLS (ON line services group) pri EBU (European broadcasting Union), član Benchmarking group in 5 let podpredsednik Teletext group. Pogosto sem bil vabljen predavatelj na različnih mednarodnih dogodkih, prejel pa sem tudi več priznanj in nagrad (med drugim 5. mesto na Prix Europa za projekt ”Moj splet”, Netko za stran RTV sporedi, 2x letna nagrada RTV-ja…).  Poleg tega sem 7 let predaval Multimedije na IAM, Inštitutu in akademiji za multimedije – Višji strokovni šoli za multimedije v Ljubljani.

Moški in kitara - vsi 2
Oddaja Polnočni klub

Zadnjih deset let sem pripravljal in vodil pogovorne oddaje (Polnočni klub; Trikotnik – posebno vabilo na berlinski ”Best Eurovision Creative forum”, Po Sloveniji, Akcent, Poročila, Prvi dnevnik) in ustvarjam dokumentarne filme (Dobri stari časi, Mehek kot skala, Otroci iz socialističnega bloka, Kam so vse tovarne šle, Mediji v vojni za Slovenijo, Revolucionarne zabave naših mladosti, Pozabljeni grob, Kanižarica – delu čast in oblast, Samo en cvet). Od 2019 – 2021 sem bil pomočnik direktorice Televizije Slovenija. 13. 7. 2023 me je Svet RTV Slovenija imenoval za predsednika uprave RTV Slovenija.

Raziskava računalniški trg predstavitev CD, Andrej Klemenc
Predstavitev tržne raziskave

Izven RTV-ja sem bil med drugim od samega začetka delovanja aktiven v Centru za varen internet safe.si in Spletnem očesu, kjer sem se zavzemal za varno uporabo interneta, predvsem med otroki in mladino, ter boril proti sovražnemu govoru.

Bil sem član programskega sveta in med ustanovitelji izobraževalno sejemske prireditve Infos, na kateri smo v devetdesetih predstavljali sodobne tehnologije in delovali na računalniškem opismenjevanju družbe.

img679
Šola računalništva – na VHS kasetah in v učilnicah

Dobro desetletje sem  bil tudi v poslovnih vodah kot lastnik podjetja Display MM (foto trgovini s franšizo Kodak, raziskave trga, šola računalništva, organizacija Dneva slovenske košarke – All stars, za kar sem prejel tudi posebno priznaje Košarkarske zveze Slovenije…). Več let sem bil tudi član izvršnega odbora Plavalne zveze Slovenije, trenutno sem predsednik Nadzornega odbora Triatlonske zveze Slovenije.